Čelada Moor-P

Živimo v času, v katerem smo zelo pozorni na zdravje in izgled naših otrok. Zavedamo se, da družba že zelo zgodaj rada stigmatizira posameznika, še posebno je to pogosto, če je posebnost vizualno očitna. Plagiocephalija je ena od vidnih deformacij, in če ni zdravljena, človeka spremlja celo življenje.  Nikakor ni prijetno, če dekle, ali kasneje v zrelih letih ženska ne more imeti pričeske kakršno si želi. Nenazadnje tudi moškim ni prijetno, posebno v zrelih letih, ko se pojavi plešavost, ali ko se odloči za kratko frizuro ali celo pobrito glavo. V primeru nekorigirane plagiocefalije si tega marsikdo ne more privoščiti, saj pritegne prenekateri začuden pogled. Težave se pojavijo lahko tudi pri nošenju očal zaradi obrazne nesimetrije. Naslednji problem so športne čelade, ki se ne prilegajo ustrezno na glavo.To je le nekaj težav, ki se lahko pojavijo že v zgodnjem otroštvu in trajajo celo življenje.

Ukvarjanje z vprašanjem "kaj sem naredil/naredila narobe, da ima moj otrok zaležano 

glavo?" je brezpredmetno, saj  so vzroki lahko različni, nikakor pa niso starši (vsaj večina) zavestno ustvarili pogojev za razvoj deformacije. Pomembno je, da starši spoznajo problem in po možnosti ukrepajo. Možnost za korekcijo je ortoza za glavo - čelada. Ta način korekcije je v svetu  uspešen in dobro uveljavljen, ter je stalna praksa uglednih otroških klinik.

 

Ortozo-ćelado je potrebno nositi  čim več. Za maximalni učinek jo dojenčki običajno nosijo 21-23 ur na dan. najboljši učinek se dosega pri mlajših otrocih (4-8 mesecev). Povprečen čas zdravljenja s čelado je običajno 3 do 6 mesecev, odvisno od starosti otroka in stopnje nesimetrične oblike glave.

 

Čelada MOOR-P  je izdelana individualno po modelu, iz  termoplastičnega  čvrstega materiala (polietilen ). Zapenja se s  trakom (ježek),....V notranjosti je oblazinjena z mehko penastim materialom.Ortoza mora biti v celoti oblikovana tako, da zagotavlja rast glave v pravilno smer.Vsi materiali so namenjeni izdelavi medicinskih pripomočkov in so dermatološko  ustrezni-ne povzročajo alergij. Osnovna barva je  bela, izbirati  pa je možno tudi različne barvne vzorce.

Za odvzem mere uporabljamo optični 3D skener, tako da ni potrebno mavčanje. 

 

Kaj je plagiocephaly-sindrom zaležane glave?

Izraz plagiocephaly, ki izhaja iz grške besede plagio (poševen, zvit, poševno) in kephale (glava), 

opisuje asimetričnost lobanje. Plagiocefalija je več ravninska deformacija lobanje, ki se pri otroku lahko pojavi prenatalno ali  postnatalno. Pogosto se pogovorno uporablja izraz "zaležana glava".Je ena od deformacij lobanje (kraniosinostoz), ki jih povzroča prehitro zapiranje lobanjskih šivov.Za diagnosticiranje in zdravljenje, je potrebno kraniosinostozo opredeliti po mestu pojava deformacije in vrsti, obsegu zapiranja šivov,... saj je od tega odvisna resnost deformacije in oblika zdravljenja. Pri plagiocefaliji gre le za delno zapiranje enega, ali celo polovice lobanjskega šiva, tako da bojazni za poškodbe, oziroma utesnitve možgan ni.

V večini primerov gre za lažje deformacije, estetskega značaja, ki pa v današnjem času prav tako niso zanemarljive.

Ker večina otrok spi na hrbtu, je pričakovati določeno stopnjo sploščenosti glave zadaj. Stanje je lahko še slabše, če dete spi na eni strani. 

 

Kako jo odkrijemo?

 

Nepravilnost ponavadi prvi opazijo starši. Plagiocefalijo se diagnosticira hitro in enostavno, s 

standardnim pregledom pri pediatru. Dojenčka se položi v naročje staršev, pediater pa opazuje glavo otroka od zgoraj, od strani in iz vertex položaja.  Na ta način lahko oceni nagibanje in zasuk glave,  obliko čela, orbite, obraza in čeljusti. 

Če ugotovite, da ima otrok nesimetrično obliko glave ali/in obraza, ga peljite k izbranemu pediatru, ki vas bo po potrebi napotil na UKC, , še   na Klinični oddelek za nevrokirurgijo v Ljubljani. Večina nesimetrij ni nevarnih, so le estetskega značaja.

 

Kako pogosto se pojavi?

 

Provalenca plagiocefalije pri dojenčkih mlajših od 6 mesecev je približno 10% okcipitalne (zatilni del) in 5 % frontalne (čelni del). Pogosteje se pojavi pri dečkih (6,7), prevladujejo desnostranske 

deformacije.

 

Posledice  

 

- estetska nepravilnost, ki je lahko v kasnejših letih zelo moteča, in lahko povzroči psihološke problem

-utesnitev možgan pri drugih sinestozah; v zelo redkih primerih, ko se lobanjski šivi prehitro zaprejo in naredijo neraztegljivo "komoro" v kateri  možgani nimajo dovolj prostora za rast.

V kolikor gre za aležano glavo ni bojazni za poškodbo/utesnitev možgan. 

 

Nekaj povezav:

http://www.stetoskop.info/Kraniosinostoza-1796-c31-sickness.htm 

http://pediatrics.aappublications.org/content/125/3/e537.full

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100215081730.htm

 

Načini zdravljenja

Osnovni namen zdravljenja je: 

 

        1. izboljšati izgled otrokove glave

        2. v hujših primerih sinestoz (ne plagiocephalija) preprečiti utesnitev možgan - v poštev    

            pride le kirurško zdravljenje

 

Metode zdravljenja:

 

Pri oskrbi dojenčkov je zelo pomembna preventiva, zato je zelo pomembno, da pediatri starše predhodno poučijo o pravilnem ravnanju z otrokom, da ne pride do »zaležane glave«. Pomembno je, da se otroka položi v posteljo vsakič v drugem položaju, oziroma mu je potrebno obrniti glavico vsakič na drugo stran, saj se tako prepreči, da bi bil pritisk samo na določen del glave. 

Pomembno je tudi sedenje in pri tem naslanjanje glave, predvsem v avtosedežu.V kolikor preventiva zaradi katerega koli razloga ni uspešna, je možno konzervativno zdravljenje. Pri zelo lahkih, komaj opaznih deformacijah je dovolj, če podlagamo glavo in tako dosegamo določen položaj pri spanju.V svetu je uveljavljeno in uspešno zdravljenje s korekcijskimi ortozami – čeladami, ki zamejijo prostor rasti glave, na drugi strani pa dopuščajo razvoj manj razvitega predela glave.Pri otrocih, kjer konzervativno zdravljenje ni uspešno, ali imajo obsežne deformacije, je možen kirurški popravek oblike glave.

Postopek korekcije z Moor-P čelado

V sodelovanju z lečečim zdravnikom se izdela časovni načrt korekcije oblike dojenčkove glave, nato pa se čelado individualno izdela po modelu otrokove glave. Čelada na glavico nikjer ne pritiska, zgolj omeji prostor za rast v določeno smer, in istočasno omogoči rast drugega dela glave v drugo stran, kjer je puščen dodaten prostor v čeladi.

Celoten postopek od meritve do končne namestitve opravi naš dipl.ing.ortotike z dolgoletno prakso in poglobljenim znanjem korekcij glave pri dojenčku.

Za uspešno korekcijo je potrebno več faz:

 

Meritev:

 

Ob meritvi se pogovorimo o ortozi, njeni estetiki, načinu nošenja, čiščenja, in ostalih vprašanjih, ki se pojavljajo staršem otroka s plagiocefalijo.Za meritev edini v Sloveniji uporabljamo najsodobnejši 3D optični skener, tako da je mučno in neprijetno mavčanje preteklost.  Meritev,  vključno s pogovorom o sami ortozi, nošenju, in ostalih vprašanjih, ki se pojavljajo staršem,  traja približno 60 min, samo skeniranje pa 1-2 minute. Za dojenčka postopek ni naporen, niti neprijeten. Škodljivih vplivov skener nima.

 

Preizkus in nameščanje:

 

Pred dokončno namestitvijo je potreben preizkus čelade, pri katerem preverimo ustreznost korekcije ter dokončno določimo njeno obliko. Opravijo se še morebitni popravki, prilagodijo robovi, ki za dojenčka nikakor ne smejo biti moteči. Ortozo se po preizkusu še estetsko dokonča, in dokončno namesti na dojenčka. Postopek preiskusa in namestitve ortoze se načeloma opravi skupaj v enem dnevu, na željo staršev pa lahko tudi ločeno. 

 

Kontrola:

 

Ker otroška glavica hitro raste je potrebno redno spremljanje ustreznosti čelade, in po potrebi 

sprotno prilagajanje. Da se zagotovi maksimalna natančnost, kontrolo izvajata naš ing.ortotike na približno 14 dni. Navadno se termine določi vnaprej obnamestitvi čelade.

Za več informacij nas kontaktirajte in naš ortotični tim se vam bo z veseljem posvetil ter odgovoril na vprašanja