Kaj je plagiocephaly-sindrom zaležane glave?

Izraz plagiocephaly, ki izhaja iz grške besede plagio (poševen, zvit, poševno) in kephale (glava), 

opisuje asimetričnost lobanje. Plagiocefalija je več ravninska deformacija lobanje, ki se pri otroku lahko pojavi prenatalno ali  postnatalno. Pogosto se pogovorno uporablja izraz "zaležana glava".Je ena od deformacij lobanje (kraniosinostoz), ki jih povzroča prehitro zapiranje lobanjskih šivov.Za diagnosticiranje in zdravljenje, je potrebno kraniosinostozo opredeliti po mestu pojava deformacije in vrsti, obsegu zapiranja šivov,... saj je od tega odvisna resnost deformacije in oblika zdravljenja. Pri plagiocefaliji gre le za delno zapiranje enega, ali celo polovice lobanjskega šiva, tako da bojazni za poškodbe, oziroma utesnitve možgan ni.

V večini primerov gre za lažje deformacije, estetskega značaja, ki pa v današnjem času prav tako niso zanemarljive.

Ker večina otrok spi na hrbtu, je pričakovati določeno stopnjo sploščenosti glave zadaj. Stanje je lahko še slabše, če dete spi na eni strani. 

 

Kako jo odkrijemo?

 

Nepravilnost ponavadi prvi opazijo starši. Plagiocefalijo se diagnosticira hitro in enostavno, s 

standardnim pregledom pri pediatru. Dojenčka se položi v naročje staršev, pediater pa opazuje glavo otroka od zgoraj, od strani in iz vertex položaja.  Na ta način lahko oceni nagibanje in zasuk glave,  obliko čela, orbite, obraza in čeljusti. 

Če ugotovite, da ima otrok nesimetrično obliko glave ali/in obraza, ga peljite k izbranemu pediatru, ki vas bo po potrebi napotil na UKC, , še   na Klinični oddelek za nevrokirurgijo v Ljubljani. Večina nesimetrij ni nevarnih, so le estetskega značaja.

 

Kako pogosto se pojavi?

 

Provalenca plagiocefalije pri dojenčkih mlajših od 6 mesecev je približno 10% okcipitalne (zatilni del) in 5 % frontalne (čelni del). Pogosteje se pojavi pri dečkih (6,7), prevladujejo desnostranske 

deformacije.

 

Posledice  

 

- estetska nepravilnost, ki je lahko v kasnejših letih zelo moteča, in lahko povzroči psihološke problem

-utesnitev možgan pri drugih sinestozah; v zelo redkih primerih, ko se lobanjski šivi prehitro zaprejo in naredijo neraztegljivo "komoro" v kateri  možgani nimajo dovolj prostora za rast.

V kolikor gre za zaležano glavo ni bojazni za poškodbo/utesnitev možgan. 

 

Nekaj povezav:

http://www.stetoskop.info/Kraniosinostoza-1796-c31-sickness.htm 

http://pediatrics.aappublications.org/content/125/3/e537.full

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100215081730.htm

 

Za več informacij nas kontaktirajte in naš ortotični tim se vam bo z veseljem posvetil ter odgovoril na vprašanja