EDITA BOLTEŽAR SMUK dipl.ing.ort.prot

20141224_111419_resized_edited.png

Leta 1991 je diplomirala na takratni Višji šoli za zdravstvene delavce, smer Ortotika in protetika. Leta 2000, po spremembi visokošolskega sistema, je nadgradila izobrazbo na takratni Visoki šoli za zdravstvene delavce, zdajšnji Zdravstveni fakulteti, smer Ortotika in protetika, in si pridobila naziv diplomirani inženir ortotike in protetike. Opravila je strokovni izpit na Ministrstvu za zdravje. Dodatno se je izobraževala na eni najboljših univerz na področju ortotike in protetike University of Strathclyde v Glasgowu, kjer je pridobila sodobne temelje celostnega gledanja na uporabnika ortopedskih pripomočkov. Redno se udeležuje tako domačih, kot tujih strokovnih izpopolnjevanj, srečanj in sejmov, posebno na področjih ortotike hrbtenice in spodnjih udov. Deluje kot aktivni član združenja ISPO Slovenije in SOSORT-a.

Prva zaposlitev je bila v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu URI-Soča, kjer je bila 4,5 leta vodja oddelka ortotike. Poklicno pot je nadaljevala v družinskem podjetju. 

Ukvarja se z ortotiko hrbtenice pri otrocih z deformacijami hrbtenice (skolioza, kifoza), ter z ortotiko spodnjih udov pri otrocih. 

Je član tima za predpis in nameščanje ortoz za hrbtenico-steznikov  v Bolnici Valdoltra pri otrocih in mladostnikih s skoliozo in hiperkifozo. 

Z Zdravstveno fakulteto (Univerza v Ljubljani) sodeluje pri izobraževanju študentov - izvajanju klinične prakse.